3 tips om de autonomie bij je kind te vergroten

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 18:15

Hoogbegaafde kinderen hebben een hele grote behoefte aan autonomie. Ze willen zelf kunnen bepalen, maar ook de ruimte krijgen om dingen zelf uit te zoeken en uit te proberen. Wanneer je hieraan tegemoet komt zal je merken dat het zowel jou als jouw kind meer rust brengt. Deze 3 tips kunnen jou hierbij helpen!

Tip 1: Verplaats je in je kind
Je kind heeft vaak allerlei ideeën in zijn hoofd, is enthousiast en wil van alles. “Dat mag niet”, “niet nu”, “dat wil ik niet hebben” is dan makkelijk gezegd. Vaak reageer je vanuit jouw eigen behoeften. Jij hebt op dat moment geen behoefte aan drukte, rommel of het geven van aandacht. Verplaats je op deze momenten eerst in je kind. Luister eerst wat je kind wil. Geef hem de ruimte om te vertellen wat hij heeft bedacht. Je zal merken dat het idee van jouw kind vaak al heel anders is dan jij van te voren had ingeschat. Als blijkt dat wat jouw kind wil niet overeenkomt met jouw behoeften maak dat dan bespreekbaar. Zoek daarna samen naar een oplossing. Je zal merken dat jullie er samen uit kunnen komen.

Noa wil graag knutselen. Ze zet is net alles op tafel aan het zetten als haar moeder de woonkamer in komt. Haar moeder opent haar mond en wil net roepen “er wordt echt niet meer geknutseld” als ze zich bedenkt. In plaats daarvan vraagt ze aan Noa wat ze van plan is. Noa legt uit dat ze zich verveelde en toen op het idee kwam om van de oude stoffen een knuffel te gaan maken. Haar moeder geeft aan dat ze het fijn vindt dat Noa zelf iets bedacht heeft. Ze vertelt ook dat ze net alles heeft opgeruimd en dat ze de tafel wilde gaan dekken omdat ze over een kwartier gaan eten. Dus dat ze liever heeft dat Noa er niet aan begint. Noa stelt dan voor om nog 10 minuten aan de slag te gaan en dan voor haar moeder de tafel te dekken.

Tip 2: Laat je kind eigen keuzes maken
Voor kinderen wordt er vaak, met de allerbeste bedoelingen, heel veel bedacht en besloten. Maar eigenlijk hebben ze dat heel vaak niet nodig. Ze zijn heel goed in staat om zelf keuzes te maken. Dus geef je kind meer keuzevrijheid. Denk eens aan het kiezen van de eigen kleding. Het moment waarop ze hun huiswerk maken, welke taak ze in huis willen doen of door wie ze naar bed willen worden gebracht. Wanneer je erop gaat letten zal je zien dat je de hele dag door jouw kind allerlei eigen keuzes kan laten maken.
Daarnaast kan je ook de manier waarop je kind een taak of een opdracht aanpakt vrij laten. Geef je kind de ruimte om de dingen op zijn eigen manier te doen. Het dekken van de tafel, het opruimen van de eigen kamer, het oplossen van een ruzie. Laat je kind weten wat er moet gebeuren, maar voorkom dat je jouw kind vertelt op welke manier het moet. Pas als jouw kind hierom vraagt kan je te hulp schieten.

Tip 3: Geef je kind de ruimte
Alleen je kind de keuzevrijheid geven is nog niet voldoende. Geef jouw kind ook de ruimte om een taak of een opdracht op zijn eigen manier op te pakken. Dus laat je kind de dingen op zijn eigen manier doen. Het dekken van de tafel, het opruimen van de eigen kamer, het oplossen van een ruzie. Laat je kind weten wat er moet gebeuren, maar voorkom dat je jouw kind vertelt op welke manier het moet. Pas als jouw kind hierom vraagt kan je te hulp schieten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.