3 positieve effecten als je jouw kind autonomie geeft

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 18:14

Hoogbegaafde kinderen hebben al vanaf jonge leeftijd een enorme behoefte aan autonomie. Ze willen heel graag zelfstandig zijn en vrijheid ervaren. Waarom is het verstandig om als ouder hieraan tegemoet te komen. Om jouw hoogbegaafde kind de vrijheid te geven om zelf te bepalen, zaken zelf uit te zoeken en om zelf (nieuwe) dingen te proberen. Deze drie positieve effecten zal je ervaren als je jouw kind de ruimte geeft.

Effect 1: Het probleem oplossend vermogen van je kind neemt toe
Wanneer jouw kind de ruimte krijgt om uitdagingen op zijn eigen manier aan te pakken dan leert het om zelf nieuwe oplossingen te bedenken. Zijn probleem oplossend vermogen wordt hierdoor vergroot. Een belangrijke vaardigheid om je kind aan te leren. Want als een kind onvoldoende beschikt over vaardigheden om problemen op te lossen dan zal het eerder moeilijkheden uit de weg gaan. En als ouder wil je juist dat jouw kind, zeker als het volwassen is, zelf zijn problemen kan oplossen.

Effect 2: Je kind zijn zelfvertrouwen groeit
Als jouw kind leert om zelf nieuwe dingen te ontdekken en uit te voeren. Als het ervaart dat het iets nieuws heeft geleerd. Als het leert om problemen zelf op te lossen. Dan groeit het vertrouwen van jouw kind. Dus wanneer jij jouw kind de autonomie geeft waar het behoefte aan heeft zal je merken dat zijn zelfvertrouwen toeneemt.

Effect 3: Positieve sfeer in huis
Een kind dat autonomie ervaart zal niet meer met jou hoeven te vechten voor vrijheid en vertrouwen. Het krijgt de ruimte die het nodig heeft van jou en hoeft dit dus niet meer met brutaal en opstandig gedrag af te dwingen. Dit zorgt ervoor dat de sfeer in huis verbetert. De tijd die je eerder moest stoppen in de strijd met jouw kind kan je nu gebruiken voor leuke en gezellige momenten met elkaar of juist voor meer tijd voor jezelf! Je zal ook merken dat als je kind meer zelfstandigheid ervaart dat hij op andere momenten open staat om naar jou te luisteren. En ook eerder zal accepteren wanneer iets een keer echt niet kan of mag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.