Hoogbegaafdheidsonderzoek

Denkt jouw kind complex, heeft het een groot rechtvaardigheidsgevoel, heeft of had het op jonge leeftijd een ontwikkelingsvoorsprong, een heel goed geheugen, is jouw kind gevoelig, leert het gemakkelijk, heeft het een goed sociaal inzicht, is jouw kind nieuwsgierig en/of heeft het specifieke interesses? Ervaar je dat jouw kind snel overprikkelt kan zijn, zich vlot verveelt, een zeer sterke eigen wil heeft, weinig aansluiting kan vinden bij leeftijdsgenoten, niet (meer) laat zien wat het kan en/of een hekel heeft aan herhaling?
Herken jij alle of meerdere van deze kenmerken bij jouw zoon of dochter? Waarschijnlijk is er bij jouw kind sprake van hoogbegaafdheid.

Vraag jij jezelf (al langere tijd) af of jouw kind hoogbegaafd is. Of ben je er door mensen in jouw omgeving of door de leerkracht van jouw kind erop gewezen dat jouw kind hoogbegaafd kan zijn. En ben jij inmiddels zover dat jij zeker wilt weten of jouw kind hoogbegaafd is zodat jouw kind zowel van school als van jou gaat krijgen wat het nodig heeft om zich (weer) gelukkig te voelen?

Weet dan dat een hoogbegaafdheidsonderzoek jou en jouw kind hierbij gaat helpen! Voor het maken van een afspraak voor een HB onderzoek kan je een telefonische afspraak inplannen. Tijdens dit gesprek beantwoord ik nog alle vragen die jij hebt en maken we direct een afspraak.

Het onderzoek

Ben jij op zoek naar een onderzoek om vast te stellen of jouw kind hoogbegaafd is? Twijfel je er al zo lang aan en wil je nu zekerheid? Zodat jij zonder strijd met de school van jouw kind in gesprek kan gaan? Wil jij weten wat jouw kind nodig heeft op school? Denk je erover om jouw kind aan te melden voor HB onderwijs? Of heb jij de uitslag nodig om jouw kind  toegelaten te krijgen tot een (bovenschoolse) plusklas? Wat de reden voor jou ook is. Het hoogbegaafdheidonderzoek gaat jou en jouw kind verder helpen in de zoektocht!

Het onderzoek vindt plaats op mijn praktijk in Giessen (N-B). Tijdens het onderzoek neem ik in ieder geval de KIQT+ en de CELF-5 af.  Indien gewenst kunnen hier extra onderzoeken aan worden toegevoegd. Het is mogelijk om een basis, standaard, uitgebreid of volledig onderzoek te laten afnemen. Onder het kopje "kosten onderzoek" vind je meer informatie over de verschillende onderzoeken. 


Bij de HB onderzoeken maak ik gebruik van de KIQT+ Dit is de enige intelligentietest die specifiek ontwikkeld is voor het afnemen van intelligentie bij vermoedelijk hoogbegaafde kinderen. De KIQT+ is geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar tot en met 10 jaar en 11 maanden. De CELF-5 is een aanvulling op de KIQT+ zodat ook het taal- en communicatie niveau van jouw kind wordt onderzocht.  Alle opdrachten worden afgewisseld met pauzes waarin jouw kind kan spelen en/of eten. 

Voorafgaan aan het onderzoek ontvang je een mail met hierin alle informatie die je nodig hebt voor het voorbereiden van jouw kind op het onderzoek. Daarnaast ontvang je ook een vragenlijst, screeningslijst hooggevoeligheid en bij uitgebreidere onderzoeken ook nog diverse andere screeningslijsten. Als ouder vul jij deze van te voren in zodat ik, voorafgaand aan het onderzoek, al een goed beeld heb van jouw kind. 

Binnen twee weken, na afname van de intelligentie test ontvang je het verslag. Bij het standaard, uitgebreide en volledige is het mogelijk om het verslag na te bespreken en te bekijken welke stappen er gezet kunnen gaan worden om te zorgen dat jouw kind zich weer gelukkig voelt. 

"Everybody is a genius. But if you judge a fish by it's ability to climb a tree it will live it's whole life believing that it is stupid"
- Albert Einstein-

De intelligentie onderzoeken zorgden voor verandering

Jaren geleden stond ik waar jij nu staat. Ik was een  moeder die een heel sterk vermoeden had dat haar dochter en zoon hoogbegaafd waren.
Ik had altijd weerstand gevoeld tegen intelligentie onderzoek. Immers vond ik dat een leerkracht gewoon moest kunnen zien wat mijn kind nodig had. Ik wilde geen etiket of label. Ik wilde alleen dat mijn kind gezien werd.
Gelukkig kwam ik in contact met een onderzoeker in wie ik compleet vertrouwen had. Recht door zee en no-nonsense. Precies zoals ik zelf ook ben. Hierdoor durfde ik de knoop door te hakken en te kiezen voor een intelligentie onderzoek. 
Nog steeds zijn wij enorm blij dat we de stap hebben genomen. In het verslag herkenden wij onze kinderen helemaal. We hadden eindelijk de bevestiging dat we het al die tijd bij het rechte eind hadden. We kregen allerlei praktische handvaten waarmee we zelf aan de slag konden. Maar nog belangrijker; voor de school was het ook een heel waardevol verslag. Zij hadden "het bewijs" dat onze kinderen echt hoogbegaafd zijn. En dit opende opeens allerlei deuren die voorheen gesloten bleven.

Inmiddels ben ik, al jaren, zelf de onderzoeker die jou en jouw kind verder helpt!

Ervaringen van andere ouders

Wil jij ook een HB onderzoek voor jouw kind?

Kosten onderzoek

De kosten voor een hoogbegaafdheidsonderzoek variëren. Dit is afhankelijk van hoe uitgebreid het onderzoek moet zijn om te kunnen voldoen aan de beantwoording van de vraag die jij hebt.

Hieronder een overzicht van de onderzoeksmogelijkheden
Basis onderzoek
Het basis onderzoek bestaat uit een vragenlijst en een screeningslijst welke van te voren door jou als ouder wordt ingevuld. Tijdens de 3 à 4 uur dat jouw kind bij mij is neem ik de KIQT+ en de CELF-5 af. Je ontvangt na het onderzoek een verslag met hierin de reden van aanmelding, observaties, uitkomst van de KIQT+, uitkomst van de CELF-5 en een korte conclusie. De kosten voor dit onderzoek bedragen €499,-

Standaard onderzoek
Het standaard onderzoek bevat hetzelfde als het basisonderzoek. Echter zullen er ook adviezen worden verwerkt in het verslag. Belangrijk om te weten is dat dit verslag enkel adviezen bevat om de schoolsituatie voor jouw kind te verbeteren. Wil je (ook) adviezen voor de thuissituatie dan maken we na het onderzoek een afspraak voor één of meerdere oudergesprekken. Zodat de adviezen ook daadwerkelijk afgestemd zijn op jouw vragen en de uitdagingen waar jij tegenaan loopt. Daarnaast zit er bij dit onderzoek ook een telefonisch gesprek van 30 minuten om het verslag na te bespreken en jouw vragen te stellen. De kosten voor dit onderzoek bedragen €699,-


Uitgebreid onderzoek
Tijdens het uitgebreide onderzoek zal jouw kind 1 hele dag (6 à 7 uur) bij mij op de praktijk zijn voor onderzoek. Dezelfde onderzoeken als bij het  standaard onderzoek zullen worden afgenomen. Daarnaast zal er ook onderzoek gedaan worden naar het sociaal- en emotioneel functioneren. Er zit bij dit onderzoek ook de mogelijkheid om het verslag na te bespreken tijdens een telefonisch gesprek van 30 minuten. De kosten voor dit onderzoek bedragen €1499,-

Volledig onderzoek
Het volledige onderzoek bestaat uit alle onderzoeken die ook afgenomen worden bij het uitgebreide onderzoek. Daarnaast zal ook gekeken worden naar de executieve functies bij het kind door middel van verschillende onderzoeksmiddelen. Er zal ook onderzocht worden of er aanwijzingen zijn voor stoornissen zoals depressie en trauma. Jouw kind zal 2 volledige dagen naar de praktijk komen voor onderzoek. Elke onderzoeksdag duurt ongeveer 6 à 7 uur. Het bespreken van het verslag en al jouw vragen zit bij dit onderzoek in. Dit kan door middel van videobellen of telefonisch gesprek. De kosten voor dit onderzoek bedragen €2499,-

Een afspraak maken voor een HB onderzoek?

of laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op

Je kan mij volgen op