Vermijd jouw kind ook alles wat moeilijk is uit angst om fouten te maken of het niet te kunnen? Doe dan mee zodat jij jouw kind hier doorheen kan helpen!

Herken je dit? Dat jouw kind al snel wanneer het moeilijk wordt zegt "ik weet het niet" of "dit is te moeilijk, dit kan ik echt niet"! Het kan ook zijn dat jou kind het probeert, maar vrij snel het bijltje erbij neergooit en roept "het lukt mij niet, wil jij het doen"? En dan vervolgens met een verwachtingsvolle blik naar je kijkt in de hoop dat jij het gaat oplossen? 

Met alle liefde van de wereld zou jij het van je kind willen overnemen om het op te lossen. Maar je beseft je heel goed dat dit niet gaat helpen. Jouw kind zal zelf moeten leren om door te zetten. Omdat jij weet dat ze daar later het meest aan gaan hebben. Leren doorzetten is namelijk de sleutel tot succes, zowel op school als later in het werkende leven. Dus wil jij jouw kind dit al op jonge leeftijd mee geven.

Alleen lijkt alles wat jij probeert niet of zelfs averechts te werken. Je kind verplichten om door te zetten, steeds opnieuw jouw kind helpen door het stap voor stap voor te doen of je kind vertellen dat het echt door die leerkuil moet gaan. Het lijkt geen zin te hebben. Je kind weet het en misschien zegt jouw kind zelfs wel "van proberen kan je leren", maar ondertussen zie je het nergens in terug komen.

Heel vreemd is dit niet. Jouw kind is ergens in de afgelopen jaren het vertrouwen in zichzelf kwijtgeraakt. En dit zelfvertrouwen komt niet vanzelf terug. Het is niet alleen nodig dat jouw kind weet dat doorzetten belangrijk is. Veel belangrijker is nog dat jouw kind gaat ervaren wat er gebeurt als ze toch doorzetten. Namelijk het gevoel dat ze veel meer kunnen waarmee ze het vertrouwen in zichzelf stap voor stap terug gaan krijgen.

Maar hoe zorg je er als ouder (of leerkracht) er nu voor dat het kind gaat ervaren wat er gebeurt als ze daadwerkelijk de uitdaging aangaan. In onderstaande video vertel ik meer over de coachende methode die ik zelf al jaren hanteer wanneer ik bij kinderen die uitdaging vermijden een intelligentie onderzoek afneem. En natuurlijk maak ik er in mijn gezinssituatie met 4 hoogbegaafde kinderen ook gebruik van.

We don't grow when things go easy,
we grow by facing challenges!

Waarom leren doorzetten?

Veel van wat hoogbegaafde kinderen kunnen en weten lijkt bij hen "aangewaaid" te zijn. Ze hoeven weinig moeite te doen om iets nieuws te leren. Ook op school beheersen ze reguliere lesstof vaak al en goede uitdaging ontbreekt. Hierdoor doen ze nauwelijks ervaring op met situaties waarin ze moeite moeten doen om iets nieuws onder de knie te krijgen. Ze bezitten niet de vaardigheden om te kunnen omgaan met moeilijkheden. Want hoe pak je het nu precies aan als je tegen een uitdaging aanloopt.

Veel hoogbegaafde kinderen kunnen lange tijd met het vermijden van uitdaging wegkomen. Maar eens komt er een moment dat ze geconfronteerd worden met situaties die hen niet makkelijk afgaan en er wel geleerd moeten worden. Bij het ene kind gebeurd dit als ze goede uitdaging op de basisschool krijgen. Bij andere kinderen pas op de middelbare school. 

Alleen een situatie creëren waarin ze tegen uitdaging aanlopen is niet voldoende om hen de uitdaging ook daadwerkelijk aan te laten gaan. Ze hebben hier hulp bij nodig van jou. Want met de juiste ondersteuning ontwikkelen ze in no-time vaardigheden en ontstaat er weer het vertrouwen in eigen kunnen.

Deze HB thema-maand is voor jou als....

jij een ouder bent van een hoogbegaafd of een vermoedelijk hoogbegaafd kind.

jij een kind hebt hebt die bij elke uitdaging zegt: "Ik kan het niet" of "Ik doe het niet".

jij een kind hebt die de uitdaging op school en thuis vermijdt.

jouw kind bang is om fouten te maken en daardoor liever niks zegt dan een verkeerd antwoord.

jij niet meer weet hoe jouw kind zover te krijgen dat het dingen gaat proberen.

jij wilt dat jouw kind gaat leren doorzetten.

jij beseft dat het jouw kind voor nu en in de toekomst de vaardigheden nodig heeft om te leren doorzetten

jij leerkracht of onderwijs-assistent bent op een basisschool of middelbare school en te maken hebt met (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen die de uitdaging vermijden

Hoe verloopt de HB thema-maand

Tijdens de HB thema maand duurt 4 weken. Elke vrijdag in mei komt er één nieuwe video online. Deze zal vanaf 10.00 uur beschikbaar zijn. De maand wordt afgesloten met een Vraag & Antwoord sessie op 31 mei om 20.00 uur. Tijdens deze Vraag & Antwoordsessie zullen alle vragen, die je van te voren kan stellen, beantwoord worden. De kosten hiervoor zijn €25,-.

Na aanmelding ontvang je direct een bevestig via de mail. Hierin ontvang je ook de link naar de Facebookgroep waar je alle video's kan vinden. Alle video's blijven zichtbaar tot 15 juni 2023 20:00 uur. Zo kan je dus alle video's, tot deze datum, op jouw eigen moment, en zo vaak als jij wilt, bekijken. Na deze datum is het niet meer mogelijk om de video's nog terug te kijken!

Wil je nu blijvend toegang houden tot de video's? Dan kan dat met de HB thema-maand plus! Naast onbeperkte toegang tot de vier video's en de video van de Vraag & Antwoord sessie ontvang je ook een bonus video. Deze video zal vanaf 16 juni 2023 beschikbaar zijn. De kosten hiervoor zijn €47,-.

Mijn verhaal in het kort

Ik ben Eveline, getrouwd met Martin en moeder van 4 hoogbegaafde kinderen. Hoewel ik al orthopedagoog was had ik geen enkele kennis en ervaring met hoogbegaafdheid. Totdat onze oudste kinderen hoogbegaafd bleken te zijn. Vanaf dat moment ben ik mij er steeds meer in gaan verdiepen. Ik zag hoe weinig kennis er nog was zowel bij scholen, leerkrachten en ook ouders. Maar ervaarde ook hoe belangrijk het voor deze kinderen is om gezien, gehoord en vooral begrepen te worden. Inmiddels heb ik mij gespecialiseerd in het begeleiden van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten. Door het onderzoeken en begeleiden van een heleboel hoogbegaafde kinderen weet ik ondertussen precies hoe hen te begeleiden om het beste van zichzelf te laten zien. Deze kennis wil ik in deze HB thema maand ook met jou delen!

Wat kost het om mee te doen?

De prijs om mee te doen met de HB thema maand is €25,-. 

Wil je liever onbeperkt toegang houden tot de video's en de bonus video bekijken? Dan kan je meedoen met de HB thema-maand plus voor €47,-

Na aanmelding wordt je direct doorgestuurd naar de betaalpagina. Vervolgens wordt er na de betaling gevraagd of je jouw aanmelding nog een keer wil bevestigen en jouw Facebooknaam wilt doorgeven.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen als ik niet zeker weet of mijn kind hoogbegaafd is?

Jazeker kan dat! De coachende methode zoals tijdens deze HB thema-maand geleerd gaat worden is geschikt voor alle kinderen die moeite hebben om door te zetten of bang zijn om fouten te maken. Wanneer je niet zeker bent of jouw kind hoogbegaafd is dan kan deze HB thema-maand ook zeker heel waardevol voor jou, en dus voor jouw kind, zijn. 

Wanneer kan ik starten met de HB thema-maand?

Je kan starten wanneer de eerste video online staat. Dit zal zijn op vrijdag 5 mei om 10:00 uur. 

Voorafgaand aan de eerste video ontvang jij al een mail met hierin de link naar de Facebookgroep. Je kan wel alvast lid worden van deze groep en jezelf voorstellen!

Kan ik meedoen als ik geen Facebook account heb?

Helaas heb je voor deze HB thema-maand een Facebook account nodig. In de toekomst zullen de HB thema-maanden in een eigen online leeromgeving plaatsvinden, maar deze HB thema-maand komt hiervoor te vroeg. 

Heb je geen account op Facebook dan kan je in enkele ogenblikken een account aanmaken op www.facebook.com. Er zijn geen kosten voor het aanmaken van een account. Dit account kan je weer opheffen na afloop van de thema-maand.

Wanneer ik kies voor de HB thema-maand plus, wat betekent dan onbeperkt toegang houden tot de video's?

In de HB thema-maand plus houdt je inderdaad onbeperkt toegang tot alle video's inclusief de bonus-video. Onbeperkt betekent dat je toegang houdt zolang als mijn praktijk blijft bestaan. En geloof mij, dat ben ik nog heel lang van plan :). 

Jij kan de video's dus blijven bekijken in de Facebookgroep. Op het moment dat er wordt overgestapt naar een online leeromgeving dan ontvang je hierover een mail, zodat jij daar, onbeperkt, toegang krijgt tot alle video's van de HB thema maand "leren doorzetten". Vanaf dat moment kan jij de video's in de nieuwe online leeromgeving bekijken.