Je kind leren om zelf problemen op te lossen

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 18:22

Probleemoplossend vermogen is één van de belangrijkste vaardigheden om te leren. Als volwassenen heb je er heel veel voordeel van als je zelf oplossingen kan bedenken voor moeilijkheden of problemen die je tegenkomt. Wanneer kinderen gedurende hun hele jeugd de ruimte krijgen om zelf hun problemen op te lossen groeit de onafhankelijkheid en leren ze te vertrouwen op zichzelf. Als ouder speel jij hierbij een grote rol. Maar hoe kan jij jouw kind nu hierin ondersteunen?

Laat je kind het zelf oplossen
Heel vaak kunnen kinderen een probleem of uitdaging zelf oplossen. Ze hebben een volwassenen helemaal niet snel nodig. Dat zie je bijvoorbeeld als kinderen zonder een volwassenen in de buurt met elkaar spelen. Ruzies worden met elkaar opgelost, ze passen hun spel aan als ze bepaalde materialen niet hebben, gebruiken materiaal op een andere manier dan waarvoor bedoeld. Eigenlijk zoeken ze heel natuurlijk naar een oplossing voor de uitdagingen waarin ze steeds gesteld worden. Het probleemoplossend vermogen zit er al, vanaf dat kinderen klein zijn, in. Als je kijkt naar peuters zie je al dat ze dit kunnen. Er is vaak geen sturing voor nodig. Voor ouders is het dan ook heel belangrijk om kinderen zoveel mogelijk vrij te laten (spelen). Hoe minder wij, de volwassenen, ons met hen bemoeien hoe meer ruimte kinderen krijgen om hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen.

Als een kind het zelf niet kan oplossen
Het lukt kinderen natuurlijk niet altijd om het zelf op te lossen. Er zijn momenten waarop ze ondersteuning van een ouder nodig hebben. Belangrijk is om op deze momenten niet aan te dragen wat een kind moet doen, maar om jouw kind te ondersteunen bij het bedenken van een eigen oplossing. Dit vraagt van jou als ouder dat je hetgeen waar je kind meekomt serieus neemt. Ook al vind jij het echt zo’n onzin probleem. Voor jouw kind is het wel degelijk heel belangrijk, want anders komt het niet bij jou. Beschrijf het gevoel dat jouw kind volgens jou heeft. “je bent boos omdat, ……..”, “je voelt je verdrietig doordat,…..”. Hierdoor laat je weten dat je geïnteresseerd bent en je wilt helpen. Daarna kan jij jouw kind helpen door het stellen van open vragen. Dit zijn de wie, wat, waar, wanneer en hoe vragen. Door deze te stellen wordt jouw kind gestimuleerd om over zijn eigen probleem en ook zijn eigen oplossing na te denken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.