Dwars en opstandig gedrag bij hoogbegaafde kinderen

Gepubliceerd op 1 november 2021 om 16:35

Ik heb er zo ontzettend genoeg van. Het dwarse gedrag van onze zoon. Bij alles wat ik vraag doet hij precies het tegenovergestelde. Wil ik dat hij aan tafel gaat zitten dan heeft hij geen honger. Ben ik de tafel aan het afruimen maakt hij een hele scene omdat hij nog moet eten. Ik val van de ene strijd in de andere. En het kost mij zo ontzettend veel energie dat ik ’s avonds uitgeput op de bank val.

Veel ouders van hoogbegaafde kinderen ervaren dat het opvoeden van hun kind hen veel energie kost. De dagelijkse strijd, de vele discussies en dwars en opstandig gedrag. Voor veel ouders heel lastig. Want wat moet je met een kind dat alles zelf wil bepalen, zich niks laat zeggen en steeds met jou de strijd aan gaat? In deze blog vertel ik je waar dit gedrag vandaan komt en wat jij als ouder kan doen om te strijd te doorbreken!

Waar komt het gedrag vandaag?
Hoogbegaafde kinderen hebben al vanaf jonge leeftijd een enorme behoefte aan autonomie. Ze willen heel graag zelfstandig zijn en vrijheid ervaren. Ze hebben het nodig om zelf te bepalen, zaken zelf uit te zoeken en zelf (nieuwe) dingen te proberen. Ze willen niet dat volwassenen hen vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Of hoe ze hun leven moeten leven. Ze willen er zelf vorm aan geven.
Deze drang naar vrijheid en zelfstandigheid is bij hoogbegaafde kinderen sterker dan bij leeftijdsgenoten. Dit komt door hun snellere ontwikkeling. Ze zijn eerder rijp voor activiteiten of verantwoordelijkheden dan kinderen van hun eigen leeftijd. Daarnaast zijn ze vaak heel nieuwsgierig en hebben ze een grote drang om (nieuwe) dingen te ondernemen.

Autonomie versus verantwoordelijkheid
De behoefte aan autonomie bij het kind botst vaak met de verantwoordelijkheid die ouders voelen. Ouders willen dat hun kinderen gelukkig, gezond en veilig zijn. Doordat zij zich hier verantwoordelijk voor voelen vinden ouders het vaak moeilijk om hun kind los te laten. Hierdoor wordt er, vanuit de beste intenties, (te)veel voor het kind bepaald. En laat dit nu net zijn wat het kind helemaal niet prettig vind. Veel hoogbegaafde kinderen proberen dit aan te geven. Soms door met ouders in discussie te gaan, maar heel vaak ook door te communiceren met hun gedrag. Dwars, opstandig, brutaal of dwingend gedrag zijn vaak signalen dat het kind te weinig autonomie ervaart.

Ruimte geven
Een hoogbegaafd kind dat autonomie nodig heeft wil dus ruimte krijgen van zijn ouders. De ruimte om zelf te bepalen, zelf uit te zoeken en zelf te proberen. Dus wanneer je kind weer de strijd met je zoekt, brutaal of dwars is neem dan de tijd om te luisteren wat je kind wil. Wanneer je hier als ouder aan tegemoet kan komen dan zal je merken dat je kind op andere momenten beter naar jou wil luisteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.